ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Αυγούστου 2017
Ιουλίου 2017

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΝΑΟΥ

ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑκούστε ζωντανά

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ, 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Φωτογραφίες από την τελετή.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016 μετά την Θεία Λειτουργία η τελετή λήξεως των μαθημάτων αγιογραφίας της Σχολής «Άγιος Λουκάς». Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους όλο το έτος από τη Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλίες από τον υπεύθυνο της Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δημοσθένη Δημοσθένους, τον προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου πρωτοπρεσβύτερο Μάριο Δημοσθένους και την κ Νίτσα Νικολαίδου η οποία διδάσκει στη Σχολή. Ακολούθησε η απονομή των διπλωμάτων αγιογραφίας και ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Μάριος Δημοσθένους αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν αυτή την ενασχόληση της αγιογραφίας αφού όπως αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος στη Θεία Λειτουργία, σκοπός ουσιαστικά της ζωής του ανθρώπου είναι να μορφώσει τον Χριστό μέσα στη καρδιά του. Η ασκητική πορεία της εκκλησίας μας, η πνευματική ζωή του κάθε χριστιανού, βασικά έχει αυτόν τον μοναδικό σκοπό, να χαράξει μέσα στην καρδιά και στον νου του ανθρώπου τον ίδιο τον Χριστό. Γι’ αυτό και οι πατέρες όρισαν ότι η πρακτική ενασχόληση και η ενθύμηση του Θεού είναι αυτή η οποία βοηθά τον άνθρωπο για να επιτύχει τον σκοπό του.

Αυτό γίνεται με την αγιογραφία. Ενας μαθητής έχει ένα πρότυπο και μετά το παρακολουθεί συνεχώς για να φτιάξει την δική του εικόνα, την δική του αγιογραφία. Και αυτό το πρότυπο είναι συνήθως ένας άγιος ή είναι η εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας. Ετσι αυτή η εικόνα εγγράφεται πρώτα μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Βλέποντας λοιπόν αυτή την θεολογική προσέγιση καταλαβαίνουμε το πόσο ωφέλιμο είναι ένα μικρό παιδί να έχει αυτά τα πρότυπα.

Στο τέλος ευχαρίστησε όλους όσους προσφέρουν με τον χρόνο τους και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σ’ αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί την θυσία τους.

Ο Θεός μαζί μας.


Φωτογραφικό υλικόΑΡΘΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ
ΙΕΡΕΑ ΚΑΙ Η
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΤΑ
ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΛΟΓΟΥΣ
ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΜΑΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Διπλωματική Μελέτη

Περισσότερα...

ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑΟ ΑΒΒΑΣ ΙΣΑΑΚ Ο ΣΥΡΟΣ ΚΑΙ
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Αρχιμ. Κύριλλος Κεφαλόπουλος

Ρώτησαν κάποτε ένα γέροντα οι υποτακτικοί του: ''Γέροντα, τι πρέπει να μελετούν οι αρχάριοι στην πνευματική ζωή;

Διαβάστε τη συνέχεια
Η νίκη του θανάτου
δια του θανάτου
Mητροπολίτoυ Σουρόζ Anthony Bloom

Kάθε χρόνο το βράδυ της Aνάστασης και τις σαράντα μέρες που ακολουθούν ψάλλουμε “Xριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας”. Aλλά τι βλέπουμε;

Διαβάστε τη συνέχεια