ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Αυγούστου 2017
Ιουλίου 2017

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΝΑΟΥ

ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑκούστε ζωντανά

“Εκδήλωση Τσάι Τυρινής”
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Το ίδρυμα «Καλός Σαμαρείτης» διοργάνωσε την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην αίθουσα «Βασιλικό» του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, την εβδομάδα της Τυρινής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη της Τυρινής, 9 Μαρτίου στις 4.00μμ το απόγευμα.

Την εκδήλωση προσφώνησε η κ Νίτσα Νικολαΐδου, Γραμματέας του Σώματος Προστασίας Ορφανών Παίδων, αναφερόμενη στη πολύτιμη προσφορά του ιδρύματος στα ποικίλα έργα της εκκλησίας καθώς και στη μνήμη του αειμνήστου πρωτοπρεσβύτερου Σπυρίδωνα Δημοσθένους ο οποίος εργάστηκε άοκνα στον Αμπελώνα του Χριστού και θυσίασε την ζωή του προς δόξα Θεού και για την αγάπη του πλησίον. Ο πατήρ Σπυρίδωνας ουσιαστικά έδειξε με το βίο του την έμπρακτη ομολογία της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και την παρουσία της ίδιας της εκκλησίας δίπλα στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια συμπεριέλαβε μια ωφέλιμη πνευματική ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου Μάριου Δημοσθένους με θέμα: "Η Μετάνοια του Ληστού πάνω στο Σταυρό". Εξήγησε ότι σημασία έχει να είμαστε σωστά τοποθετημένοι απέναντι στον Θεό διαφορετικά θα θεωρούμε σκάνδαλο αν σωθεί ένας ληστής, ή ένας Ζακχαίος ή ένας Τελώνης. Αν πολλές φορές εκκλησιαζόμαστε ή τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα επειδή το θεωρούμε ως καθήκον μας για να πετύχουμε την εύνοια του Θεού, τότε έχουμε αστοχήσει. Είναι τραγικό να ζει ο άνθρωπος μέσα στην εκκλησία και να μετέχει των μυστηρίων της εκκλησίας και να μην έχει γνωρίσει τον Θεό.

Ο Θεός δεν ζητά τίποτα από εμάς; ούτε νηστείες, ούτε γονυκλισίες. Νηστεύουμε διότι μας ωφελεί η νηστεία ως άσκηση έτσι ώστε με την απλότητα της διατροφής να βοηθηθούμε να νικήσουμε την λαιμαργία, όπως μας ωφελεί η ελεημοσύνη για να νικήσουμε την φιλαργυρία μας και όπως μας βοηθούν όλες οι άλλες αρετές όπως η εκκοπή θελήματος, η εγκράτεια, η προσευχή.

Αυτό που ο άνθρωπος έχει να δώσει είναι την πρόθεση του να αναζητήσει τον Θεό, να αναζητήσει βασικά την Βασιλεία του Θεού. ΄Ολα αυτά τα οποία ζούμε μέσα στην εκκλησία μέσω της ασκητικής ζωής και των μυστηριών της εκκλησίας μας οδηγούν σε έναν πολύ πιο μεγάλο προορισμό από το να είμαστε απλά καλοί Χριστιανοί που τελούμε το καθήκον μας. Ο Θεός θέλει να μας οδηγήσει στο να γίνομε και εμείς κατα χάριν Θεοί. Γι’αυτό μας προόρισε ο Θεός. ΄Ετσι θα γίνουμε αληθινά ελεύθεροι άνθρωποι και κατ΄εξοχήν ελεύθερος είναι ο άγιος που είναι ελεύθερος από οτιδήποτε τον δεσμεύει στη γη και αιχμαλωτίζει την καρδιά του μέσα σε αυτά τα οποία είναι πρόσκαιρα. Τότε ο Χριστός θα είναι μόνιμος ένοικος στη καρδιά μας και εκεί ο άνθρωπος θα ζει μια παντοτινή πανήγυρη και ένα αληθινό Πάσχα.

Το στάδιο της Σαρακοστής μας εμπνέει λοιπόν αυτό το αληθινό νόημα; ότι αν αγαπήσουμε τον Θεό μέσα από όλη μας την καρδιά και τον πλησίον μας μέσα από τον ευατό μας τότε η σωτηρία του ληστού, του Ζακχαίου, της Χαναναίας και του Τελώνη δεν θα είναι πλέον σκάνδαλο για εμάς. Αλλά αντιθέτως θα χαιρόμαστε γιατί η καρδιά μας θα πλημμυρίζει από αγάπη και χαρά όπως γίνεται στον ουρανό όταν ένας άνθρωπος μετανοεί και βρίσκεται μέσα στον οίκο της σωτηρίας, που είναι η εκκλησία.

Μετά την λήξη της ομιλίας προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους ροφήματα καθώς και νόστιμες φλαούνες που είχαν ετοιμαστεί με πολλή αγάπη από κυρίες του Ιδρύματος Καλός Σαμαρείτης.

Καλό Στάδιο Αρετών!

Φωτογραφικό υλικόΑΡΘΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ
ΙΕΡΕΑ ΚΑΙ Η
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΤΑ
ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΛΟΓΟΥΣ
ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΜΑΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Διπλωματική Μελέτη

Περισσότερα...

ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑΟ ΑΒΒΑΣ ΙΣΑΑΚ Ο ΣΥΡΟΣ ΚΑΙ
Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Αρχιμ. Κύριλλος Κεφαλόπουλος

Ρώτησαν κάποτε ένα γέροντα οι υποτακτικοί του: ''Γέροντα, τι πρέπει να μελετούν οι αρχάριοι στην πνευματική ζωή;

Διαβάστε τη συνέχεια
Η νίκη του θανάτου
δια του θανάτου
Mητροπολίτoυ Σουρόζ Anthony Bloom

Kάθε χρόνο το βράδυ της Aνάστασης και τις σαράντα μέρες που ακολουθούν ψάλλουμε “Xριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας”. Aλλά τι βλέπουμε;

Διαβάστε τη συνέχεια