ΣΧΟΛΙΑ

Εδώ μπορείτε να μας στείλετε
τα σχόλια και
τις εισηγήσεις σας

ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ

ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Ιουλίου 2024
Ιουνίου 2024

HOLY
SERVICES

July 2024
June 2024


ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΜΗΝΑ


ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑκούστε ζωντανά


Γ’ Κυριακή των Νηστειών
Της Σταυροπροσκυνήσεως

11 Μαρτίου 2017

Φωτογραφίες.

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως αφιερωμένη στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Μετά από την μεγάλη Δοξολογία στον ‘Ορθρο, ο Σταυρός, μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή από τους ιερείς και ιεροψάλτες στο κέντρο του ναού και ολόκληρη η ακόλουθη εβδομάδα είναι γνωστή ως εβδομάδα του Σταυρού.

Στο κήρυγμα του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πρωτοπρεσβυτέρος Μάριος Δημοσθένους, αναφέρθηκε στον ευαγγελικό λόγο του Χριστού «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34).

Η Αγία Εκκλησία μας προβάλει σήμερα τον Τίμιο Σταυρό για να τον προσκυνήσουμε στo μέσο του πελάγους των νηστειών για να πάρουμε δύναμη αλλά όμως και έμπνευση από τον Σταυρό του Χριστού. Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε το τι πρόσφερε δια του σταυρικού θανάτου του ο Χριστός στη κορωνίδα του δημιουργήματος Του – τον άνθρωπο - θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι η αμαρτία και τι τραύμα μεγάλο προκάλεσε η αμαρτία στον άνθρωπο.

Η αμαρτία δεν είναι απλά μια παράβαση ενός νόμου αλλά είναι μια ασθένεια της ψυχής του ανθρώπου στο να κινείται φυσιολογικά και υπέρφυση και υπέρλογο. Είναι μια αδυναμία και αστοχία η οποία έφερε ρήξη στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, με τον πλησίον, την κτίση αλλά και στη σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον ευατό.

Ο Χριστός ανεβαίνοντας στον Σταυρό ανέλαβε όλη την αμαρτία του ανθρώπινου γένους και αποκατέστησε την κτίση και την φύση αλλά και την κοινωνία του ανθρώπου μαζί με τον Θεό. Πλέον ο άνθρωπος μπορεί να κινείται και να κοινωνεί μαζί με τον Θεό διότι δια του Τιμίου Αίματος του Χριστού, ο Χριστός επάνω στο Σταυρό ξέπλυνε την αμαρτία. Με την δική Του Ανάσταση νίκησε τον θάνατο που ήταν συνέπεια της αμαρτίας, ξεκινώντας όμως από την Σταυρική Του θυσία.

Απλώνοντας τα χέρια πάνω στο Σταυρό ένωσε το ανθρώπινο γένος. Μέσα στην Εκκλησία και μπροστά στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ένα, ενωμένοι. Ένωσε τις ίδιες δυνάμεις του ανθρώπου και πλέον μέσα από την σταυρική του θυσία ο άνθρωπος μπορεί η δύναμης του να κινείται προς τον Θεό, το θέλημα του να ταυτίζεται με την δύναμη του και να είναι θέλημα να επιτελεί τις εντολές του Θεού αλλά όμως και η βούληση του, ο νους του να κινείται μόνον και αποκλειστικά ως κέντρο να έχει τον Σταυρό του Χριστού και τον Χριστό.

Για να μπορέσουν να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει ο άνθρωπος να μιμηθεί αυτό που προβάλλει σήμερα η Εκκλησία μας ως κέντρο της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρέπει να μιμηθεί τον ίδιο τον Χριστό και μέσα στην ελευθερία του να ακολουθήσει την ίδια σταυρική πορεία, ελεύθερα να ακολουθήσει τον Χριστό αράμενος τον δικό του Σταυρό και τότε ενώνεται μαζί με τον Χριστό, ενώνεται μαζί με την ίδια την φύση.

Αυτή είναι η σταυροανάστιμη πορεία του κάθε ανθρώπου ο οποίος αν την ακολουθήσει μέσα στην ελευθερία του θα είναι πλέον υγιής, θα είναι όλες οι δυνάμεις του στραμμένες προς τον Θεό, να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό και πλέον να μπει μέσα στην πορεία, τον προορισμό του, που δεν είναι άλλο παρά ο αγιασμός και η θέωση.

"Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει Σου."Φωτογραφικό υλικό
ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ
ΙΕΡΕΑ ΚΑΙ Η
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΤΑ
ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΛΟΓΟΥΣ
ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Πρωτοπρεσβύτερος
Μάριος
Δημοσθένους
(Διπλωματική Μελέτη)

Περισσότερα...

Ο Άγιος Νεκτάριος

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΙΟΥ

Έναρξη Κατηχητικών
Συνάξεων 2021-2022

Λήξη Κατηχητικών
Συνάξεων 2020-2021

Κατηχητική Κίνηση 2018
Παιδική Εξοχή

Φωτογραφίες από Δραστηριότητες
της Κατηχητικής
Κίνησης 2015-2016